Γιατί βλέπουμε όνειρα;

Τι είναι το όνειρο; Σκεφτόμαστε όταν κοιμόμαστε; Γιατί ονειρευόμαστε; Το κάνουμε από τότε που γεννηθήκαμε; Γύρω από τον ύπνο και τα όνειρα υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα, μύθοι και ερωτήσεις των οποίων οι απαντήσεις εξαρτώνται από το περιβάλλον και την κοινωνία στην οποία ζούμε.

1. Τι είναι το όνειρο;

Σε αντίθεση με αυτό που συνήθως πιστεύουμε, ο ύπνος δεν είναι συνώνυμος της αδράνειας. Ο ύπνος είναι μια δραστηριότητα του νευρικού συστήματος στο πλαίσιο ενός βιολογικού ρυθμού αφύπνισης και του ύπνου.

2. Ο ύπνος σημαίνει ανάπαυση;

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αν και η ανάπαυση είναι η λειτουργία, δεν είναι απαραίτητο ότι κατά τον ύπνο αναπαυόμαστε. Είναι η ποιότητα του ύπνου που δίνει αυτή την εμπειρία ξεκούρασης, και αν η ποιότητα είναι χαμηλή δεν θα νιώσουμε ξεκούραστοι.

3. Είναι κακό να κοιμόμαστε πολλές ώρες;

Οι γιατροί επισημαίνουν ότι υπάρχουν άνθρωποι που πρέπει να «ξεκουραστούν περισσότερο από το μέσο όρο», ήτοι παραπάνω από 7:30-8:00 ώρες.

4. Πώς ξυπνάμε;

Μερικές φορές αναρωτιόμαστε γιατί το σώμα μας αποφασίζει να ξυπνήσει, ακόμη και αν βλέπουμε ένα εξαιρετικό όνειρο. Η απάντηση είναι ότι έχουμε ένα βιολογικό ρολόι που ορίζεται σε ορισμένες ώρες της ημέρας, σε βαθμό που πολλοί άνθρωποι ξυπνούν αυθόρμητα σε μια συνηθισμένη ώρα. Αυτό το ρολόι έχει μια τυπική διάρκεια περίπου οκτώ ωρών για όλους, μετά από αυτό το χρονικό διάστημα το ρολόι δίνει το σήμα και ξυπνάμε.

5. Σκεφτόμαστε όταν κοιμόμαστε;

Ενώ κοιμόμαστε, το νευρικό σύστημα συνεχίζει να λειτουργεί, αν και η συνείδηση ​​δεν είναι παρούσα.

6. Ονειρεύομαι πάντα να κοιμόμαστε;

Τα όνειρα μπορούν να εμφανιστούν κάθε βράδυ, αν και δεν τα θυμόμαστε πάντα, γιατί εξαρτάται από τη φάση στην οποία είμαστε και από τον χρόνο ανάμεσα στο όνειρο και την αφύπνιση μας

7. Τα όνειρα διαφέρουν ανάλογα με την προσωπικότητα;

Πράγματι, στα όνειρα υπάρχει μια πολύ ενδεικτική αντανάκλαση του τρόπου ύπαρξης του κάθε ατόμου. Έτσι, οι άνθρωποι που έχουν πολλή φαντασία τείνουν να έχουν πολύ ζωηρά και ρεαλιστικά όνειρα, με πολλές εικόνες, ενώ οι άνθρωποι που είναι πιο εγκεφαλικοί, έχουν μερικές φορές πολύ αόριστα και ανακριβή όνειρα ή ακόμα και την αίσθηση ότι δεν ονειρεύονται ποτέ.

8. Ονειρευόμαστε από τότε που γεννηθήκαμε;

Ονειρευόμαστε ακόμα και πριν από τη γέννηση. Υπάρχουν αρκετές αποδείξεις ότι τα έμβρυα και τα νεογέννητα ονειρεύονται. Το έμβρυο, κατά τις τελευταίες εβδομάδες, έχει παρόμοια εγκεφαλική δραστηριότητα όσον αφορά τον ύπνο και την αφύπνιση, με τα νεογέννητα. Φυσικά, δεν μπορούμε να θυμόμαστε τι ονειρευόμασταν τότε, αλλά σίγουρα το κάναμε.

9. Τι ονειρευόμαστε;

Υπάρχει ένα μέρος της εξήγησης των βιολογικών ονείρων που είναι προσαρμογές του νευρικού μας συστήματος. Από την άλλη πλευρά, τα όνειρα έχουν επίσης ένα ψυχολογικό, κοινωνικό, και βιωματικό στοιχείο. Ο καθοριστικός παράγοντας για την ερμηνεία είναι ότι όταν ένα δυσάρεστο όνειρο επαναλαμβάνεται, τείνει να εμφανίζεται συνήθως μετά από αγχωτικές καταστάσεις ή συγκρούσεις. Άλλωστε, τα όνειρα παίζουν συχνά καθοριστικό ρόλο στη διάθεση μας: ένα ευχάριστο όνειρο μπορεί να μας φτιάξει τη μέρα, ενώ ένα δυσάρεστο μπορεί να μας τη χαλάσει. Δεν είναι τυχαία η ευχή «όνειρα γλυκά»!

Ονειροκρίτης: Ερμηνείες ονείρων

Στα παλιά τα χρόνια ο κόκορας ήταν κομμάτι της ζωής μια και λαλούσε τα ξημερώματα αναγγέλλοντας τη νέα μέρα, ήταν δηλαδή σημάδι ανανέωσης. Διάβασε πως ερμηνεύει σήμερα ο ονειροκρίτης τα όνειρα με κόκορες και κοκόρια...

Είτε ακούς είτε βλέπεις έκρηξη στο όνειρό σου, κατά τον ονειροκρίτη σημαίνει πως θα ακούσεις ένα συνταρακτικό γεγονός ή μια αποκάλυψη, το οποίο θα σου στοιχίσει.

Αν δεις στο όνειρό σου ότι είσαι ζωγράφος, να ξέρεις ότι γενικά είναι καλό όνειρο. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που το όνειρο δεν ειναι τόσο καλό.

Όταν κάποιος βλέπει ένα όνειρο με έναν ψίθυρο, αυτό μπορεί να έχει ποικίλες ερμηνείες. Το συνολικό νόημα αυτού του ονείρου εξαρτάται από το περιβάλλον, τον χαρακτήρα του ψιθύρου και τα συναισθήματα που συνοδεύουν το όνειρο.

Τα όνειρα με φωτιά έχουν βαθύτατα αμφίσημη σημασία. Η εξήγησή τους διαφέρει ανάλογα με τα συμφραζόμενα του ονείρου αλλά και ποιος βλέπει αυτό το όνειρο. Φυσικά, όσο πιο άγρια είναι η φωτιά τόσο πιο άσχημο είναι το όνειρο...

Τα όνειρα με μαλλιά έχουν διαφορετική ερμηνεία, ανάλογα με το χρώμα, το χτένισμα και το μήκος των μαλλιών. Γενικά, πάντως τα μαλλιά προαγγέλλουν κάτι το ευχάριστο.